ANP19 nov '12 12:38Aangepast op 19 nov '12 13:39

Dinsdag geen definitief besluit Griekenland

Jeroen Dijsselbloem (R). ANP
Jeroen Dijsselbloem (R). ANP

DEN HAAG (AFN) - De 17 eurolanden nemen dinsdag nog geen definitieve besluiten over de voortgang van het bestaande Griekse leningenprogramma. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem maandag aan de Tweede Kamer.

De eurogroep komt dinsdag in Brussel bijeen om op basis van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie te praten over de leningen aan Griekenland. Maar een deel van het rapport van de zogenoemde trojka is nog niet klaar, namelijk dat over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld.

Dijsselbloem schrijft dat hij de Kamer later de gelegenheid zal geven zich uit te spreken over de ,,definitieve Nederlandse inzet''. De Kamer debatteert maandagmiddag met de minister over Griekenland.

Geen kans van slagen

Zonder perspectief op een ,,houdbare overheidsschuld'' in Griekenland heeft verdergaan met het leningenprogramma ,,geen kans van slagen'', schrijft Dijsselbloem. Een van de randvoorwaarden voor doorgaan met het programma is voor het kabinet dat er geen geld bij hoeft en dat er geen schulden worden afgeschreven.

De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) zei maandag dat de ministers dinsdag van de trojka de laatste stand van zaken krijgen. De commissie zal er alles aan doen om een besluit mogelijk te maken, aldus de zegsman.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum kan zich ,,in grote lijnen'' wel herkennen in de brief van de minister. Hij snapt echter niet waarom Dijsselbloem zo'n lange brief nodig heeft, terwijl hij het ook had kunnen afdoen met een kort briefje. Van Hijum vreest dat er nu dinsdag in Brussel toch besluiten worden genomen in de eurogroep. Maar zolang de Kamer het rapport van de Trojka niet heeft, kunnen er volgens hem geen nieuwe besluiten worden genomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen