ANP19 dec '12 09:15Aangepast op 19 dec '12 09:47

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is woensdag met winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen begonnen hoger in navolging van de positieve stemming in Azië en New York. De hoop dat de Amerikaanse politici voor het einde van het jaar een akkoord zullen bereiken over de begroting en de zogeheten‘fiscal cliff’ zal worden afgewend blijft de handel ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 344,10 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 533,97 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 0,2 procent.

Goed nieuws over Griekenland gaf beleggers ook wat moed. Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) verhoogde zijn oordeel over Griekenland met zes stappen naar B-/B met een stabiel vooruitzicht. De opwaardering is het gevolg van de vastberadenheid van de lidstaten om Griekenland binnen de eurozone te houden.

Duitse reisorganisatie

In Frankfurt won TUI 0,6 procent. De Duitse reisorganisatie zag de winst voor belasting in het afgelopen gebroken boekjaar met 22 procent toenemen. Voor het lopende boekjaar wordt een lichte toename van de omzet voorzien, terwijl de operationele winst naar verwachting gelijk zal blijven.

UBS klom in Zürich 0,7 procent. De Zwitserse bank moet zwaar boeten voor de internationale fraude met het rentetarief Libor. De bank betaalt in totaal 1,4 miljard Zwitserse frank (1,2 miljard euro) aan boetes aan toezichthouders in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Zwitserland. UBS verwacht dat de boete dit kwartaal leidt tot een verlies van 2 tot 2,5 miljard frank.

DSM

Grootste stijger in de AEX was speciaalchemiebedrijf DSM met een winst van 0,9 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam stond onderaan met een min van 1,8 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

In de MidKap ging metaalgroep AMG aan kop met een plus van 1 procent. Grootste daler was navigatiebedrijf TomTom met een verlies van 0,3 procent.

De euro was 1,3236 dollar waard, tegen 1,3225 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 87,94 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen