ANP9 feb '12 06:39

EIB voorziet forse daling hypotheekschuld

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandse hypotheekschuld zal op langere termijn niet toenemen, maar significant dalen. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in een donderdag gepubliceerd onderzoek.

Door de vergrijzing en het loskomen van een aflossingsgolf vanaf 2015 zal de hypotheekschuld dalen in verhouding tot het bruto binnenlands product. Het EIB verwacht dat er in de periode 2015 tot en met 2030 voor in totaal 220 miljard euro wordt afgelost. Volgens De Nederlandsche Bank bedroeg de totale hypotheekschuld medio 2011 644 miljard euro.

Het EIB keek ook naar de invloed van strengere regels bij het verstrekken van hypotheken op de woningmarkt. Volgens het instituut zijn vooral starters geraakt door de hogere eisen. Die groep zou gebaat zijn bij een volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting (ovb) of een vrijstelling daarvan. In dat laatste geval betalen kopers van relatief goedkope woningen, bijvoorbeeld starters, geen ovb, maar blijven kopers van duurdere huizen nog wel gedeeltelijk bijdragen aan die belasting.

Gerelateerde artikelen