ANP23 jan '12 16:50

Lijst EU-sancties tegen Iran steeds langer

BRUSSEL (ANP/RTR) - De waslijst aan Europese strafmaatregelen tegen de streng-islamitische republiek Iran begint behoorlijk lang te worden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste maatregelen sinds 2007 van de 27 EU-staten tegen de een na grootste olieproducent van de OPEC, die wordt beschuldigd van het bouwen van een atoombom.

Iran bleef desondanks een belangrijke handelspartner: de EU importeerde in 2010 voor 14,5 miljard euro uit Iran: bijna uitsluitend olie en olieproducten. De EU exporteerde voor 11,3 miljard euro aan spullen. De unie besloot maandag de handel in olie en olieproducten per 1 juli te verbieden.

- Handelsverbod op wapens en materialen die kunnen worden gebruikt voor onderdrukking. Ook een verbod op goederen die te maken hebben met verrijking van uranium of kernwapens.

- Verbod op investeringen door Iraanse personen en organisaties in uraniumwinning en productie in de EU.

- Exportverbod op cruciale apparatuur en technologie voor de olie- en gasindustrie, waaronder de winning en productie van olie en aardgas. Ook verbod op financiële hulp voor transacties hierbij.

- Europeanen mogen niet investeren in de Iraanse olie- en gasindustrie, ook niet door leningen of joint ventures.

- Verbod op bepaalde toezeggingen van Europese overheden om financiële steun te geven aan handel met Iran.

- Europese regeringen mogen geen beurzen, leningen of verzekeringen verstrekken aan de Iraanse overheden en instellingen, behalve reis- en zorgverzekeringen.

- Financiële instellingen moeten alle transacties groter dan 10.000 euro voor Iraanse banken melden aan nationale autoriteiten. Voor overboekingen van 40.000 euro of meer is goedkeuring nodig.

- Douane-instanties moeten voorafgaand informatie inwinnen over alle lading van en naar Iran.

- Vrachtvliegtuigen uit Iran mogen soms niet landen, anders dan gemengde passagiers- en vrachttoestellen. De vrachtvliegtuigen of - schepen krijgen geen onderhoud als ze verdacht worden van vervoer verboden goederen.

- De EU-landen geven geen visum aan een groep van 113 personen. Deze mensen hebben volgens de Verenigde Naties te maken met het kernprogramma of zijn leiders van de Revolutionaire Garde.

- Van 433 organisaties die te maken hebben met het kernprogramma zijn de bezittingen geblokkeerd, waaronder banken, verzekeraars, wapen- en luchtvaartbedrijven. De maatregel geldt ook voor leiders van de Revolutionaire Garde.

- De EU heeft ook reisverboden ingesteld en bezittingen geblokkeerd van 61 Iraniërs die de mensenrechten zouden schenden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen