ANP29 okt '12 08:32Aangepast op 29 okt '12 08:58

TNT Express voert winst flink op

EPA
EPA

HOOFDDORP (AFN) - Pakketbezorger TNT Express heeft de winst in het derde kwartaal flink opgevoerd, mede door het afstoten van verlieslatende activiteiten. In Europa bleven de resultaten onder druk staan, terwijl ze in Azië verbeterden. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 32 miljoen euro tot 46 miljoen euro. De omzet steeg licht, met 2,1 procent tot ruim 1,8 miljard euro.

TNT gaat in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) stappen ondernemen om kosten te besparen en zo het rendement op de diensten daar op te krikken. De opbrengst per zending in EMEA daalde van 25 euro in het derde kwartaal van 2011 naar 23,60 euro. Volgens het bedrijf steeg het aantal verzonden pakketten, maar nam het gewicht per zending af. Desondanks steeg de omzet in de regio door het hogere volume.

Asia Pacific

In de regio Asia Pacific daalde de omzet doordat TNT minder pakketten vervoerde in China en door de verkoop van de wegtransportactiviteiten in India. Eerder deze maand maakte het bedrijf bekend ook te stoppen met binnenlandse vluchten in India. TNT neemt de organisatie in het land op de schop en zal zich vooral gaan richten op International Express.

De onderneming liet verder weten nog altijd in gesprek te zijn met luchtvaartmaatschappij Emirates SkyCargo. Makkelijk gaat dat niet getuige de opmerking dat ,,alternatieven overwogen worden die naar verwachting een beperkt effect zullen hebben op de winstgevendheid in 2012.''

Americas

In de derde regio, Americas, draait het met name om Brazilië. TNT wist daar het operationele verlies terug te dringen maar de weg naar herstel is volgens het bedrijf moeilijker dan verwacht. Er worden dan ook aanvullende kostenbesparingen doorgevoerd. TNT behaalde een hogere omzet in het land dankzij hogere tarieven voor zijn diensten. ,,De rest van Americas presteerde overeenkomstig onze verwachtingen.''

TNT stelde vertrouwen te hebben in het afronden van de beoogde overname door het Amerikaanse UPS begin volgend jaar. Eerder deze maand tekende de Europese Commissie bezwaar aan tegen de voorgenomen transactie. UPS biedt 9,50 euro per aandeel TNT ofwel 5,16 miljard euro in totaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen