ANP7 aug '12 17:50

Europese beurzen verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen hebben dinsdag de stijgende lijn van de afgelopen dagen voortgezet. Gesteund door aanhoudend optimisme over de schuldencrisis bereikten de graadmeters de hoogste standen in 4 maanden tijd.

Op het Damrak in Amsterdam steeg de toonaangevende AEX-index 1,2 procent tot 334,32 punten. De MidKap ging 0,5 procent omhoog tot 505,89 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,6 tot 1,5 procent, die in Madrid met 2,2 procent.

In Londen drukte een groot koersverlies van de bank Standard Chartered de stemming. Een dag eerder werd bekend dat die zijn licentie in New York kwijt dreigt te raken wegens vermeende schendingen van Amerikaanse handelssancties tegen Iran. Het aandeel zakte ruim 17 procent.

DSM

In de AEX was DSM de sterkste daler met een verlies van bijna 4 procent. Het chemiebedrijf kwam met tegenvallende kwartaalcijfers en kondigde aan wereldwijd 1000 banen te willen schrappen. Heineken zakte 2,4 procent nadat bekend was geworden dat het concurrentie krijgt bij zijn poging volledige controle te verkrijgen over Asian Pacific Breweries (APB).

Uitblinkers onder de Amsterdamse hoofdfondsen waren de staalproducenten ArcelorMittal en Aperam met koerswinsten van 4,8 en 4,2 procent. Bij de middelgrote fondsen sprong metaalbedrijf AMG eruit met een winst van 5,2 procent. De sterkste daler in de MidKap was ingenieursbedrijf Arcadis, dat 1,8 procent minder waard werd.

De euro was 1,2420 dollar waard, tegen 1,2425 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De olieprijzen zetten hun stevige opmars voort. Amerikaanse olie werd 1,5 procent duurder en kostte 93,54 dollar per vat. De prijs van Brentolie steeg 2 procent tot 111,69 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen