ANP30 okt '12 12:00

ABN Amro draait verhoging opslag deels terug

AMSTERDAM (AFN) - ABN Amro draait de doorgevoerde opslag op zogeheten Euribor-hypotheken bij een deel van haar klanten terug. Het gaat om ruim 700 van de 6600 klanten. Dat heeft ABN Amro dinsdag bekendgemaakt.

De bank had de opslag verdubbeld met als reden dat geld lenen ook voor de bank duurder was geworden. Maar dat leidde tot een forse stijging van de maandlasten. Bij de klanten bij wie de verhoging wordt teruggedraaid, staat in de offerte de vermelding 'vaste opslag', maar in de documentatie dat de bank de opslag mag aanpassen.

,,We hebben gemerkt dat dat tot verwarring heeft geleid. Ook zijn er uitzonderingssituaties waar er met klanten individuele afspraken zijn gemaakt waardoor er geen bevoegdheid is om de opslag te wijzigen. Ook die zijn of worden teruggedraaid'', laat een woordvoerster van ABN Amro weten. Die laatste groep bestaat uit ongeveer 100 klanten.

Rechtszaak

Voor de overige klanten blijft de verhoging wel van kracht. De particuliere actiegroep Stopdebanken laat weten daar geen genoegen mee te zullen nemen. De eerder aangekondigde collectieve rechtszaak tegen ABN vanwege de eenzijdige verhoging van de opslag zal ,,absoluut worden doorgezet', aldus Lex Makkinje, secretaris van de actiegroep. ,,Ze hebben de zorgplicht geschonden en de voorlichting is niet goed geweest. ABN Amro heeft steken laten vallen'', zegt Makkinje.

Een Euribor-hypotheek is een variabele hypotheek op basis van de Euribor rente, vermeerderd met een opslag van de bank. De Euribor rente is de rente waartegen banken in Europa elkaar geld lenen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen