ANP27 jan '12 12:01Aangepast op 27 jan '12 13:21

Ook Wellink verwijst naar adviseur Lazard

DEN HAAG (AFN) - Net als (oud)-topambtenaren van het ministerie van Financiën verwijst ook oud-president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) nadrukkelijk naar zakenbank Lazard als verantwoordelijke voor de bepaling van de waarde van Fortis/ABN in oktober 2008.

Wellink zei vrijdag tegen de parlementaire enquêtecommissie dat Lazard als deskundige en adviseur van de Staat de waarde bepaalde. ,,Daarmee is in zekere zin voor mij het verhaal af’’, zei Wellink.

Hij liet weten dat DNB Lazard alle informatie had gegeven, ook dat er nog een post was van 2,3 miljard euro waar nog goed naar moest worden gekeken. Lazard heeft Financiën en DNB vervolgens niet gewaarschuwd dat die 2,3 miljard van de waarde van de bank af moest, aldus Wellink.

Enquêtecommissie

De enquêtecommissie onderzoekt deze week of het bedrag van 16,8 miljard euro dat de Nederlandse staat betaalde voor de nationalisatie te hoog is. Wellink vindt van niet. De adviseurs van de Belgische overheid kwamen immers op een waarde van 32 miljard en de adviseurs van Nederland (Lazard) kwam op een bandbreedte van 12 tot 20 miljard.

De finale onderhandelingen werden gevoerd tussen toenmalig premier Jan Peter Balkenende en zijn Belgische collega Yves Leterme. Balkenende had 17 miljard als bovengrens gesteld. Uiteindelijk werd hij het metLeterme eens over 16,8. Wellink gaf ook aan dat de waarde van een bank op het hoogtepunt van een economische crisis relatief is. Het ging Nederland vooral om de stabiliteit van het financieel stelsel. Die moest behouden worden.

,,We zaten zo ongeveer rond het midden'', zei Wellink. ,,Dan groei je naar mekaar toe. Dan voel je de politieke pijn aan de ene en aan de andere kant. Het bedrag is geen mathematische wijsheid. Het was het gevolg van: als je de hakken stevig in het zand zet is dit een reële uitkomst.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen