ANP15 aug '12 06:43Aangepast op 15 aug '12 09:04

PvdA en VVD: meer geld naar sport

DEN HAAG (ANP) - De PvdA en de VVD willen de komende jaren meer geld vrijmaken voor sport. De PvdA wil dat de sport ontzien wordt bij nieuwe bezuinigingen en dat er in het onderwijs meer aandacht voor komt. De VVD wil 20 tot 30 miljoen euro extra uit de opbrengst van loterijen overdragen aan sport.

Volgens de PvdA moet de gymles op de basisschool een zwaarder vak worden, dat gegeven wordt door een vakdocent. ,,Zo leiden we de Ranomi's van de toekomst op'', zegt PvdA-Tweede Kamerlid TanjaJadnanansing woensdag.

De PvdA presenteert woensdag een actieplan topsport. ,,De afgelopen weken zagen we hoe Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland een heel land in beroering brachten. Veel kinderen zijn hierdoor geïnspireerd om zelf ook te gaan sporten. Wij willen dat het mogelijk blijft voor ieder kind om een topprestatie te leveren.''

Brede basis

Volgens Jadnanansing zijn de prestaties van Nederland op het gebied van topsport mogelijk door de brede basis die er in Nederland is in de sport, zoals verenigingen, vrijwilligers en amateursporters. De PvdA wil ook de belastingvrijstelling voor de sponsoring van sportverenigingen verhogen.

De VVD wil de extra miljoenen uit de loterijen investeren in de top- en de breedtesport, zegt VVD-Kamerlid Bart de Liefde. ,,Dat gaat dus onder meer naar professionele begeleiding van topsporters, talentontwikkeling enaccomodaties.'' Beurzen voor topsporters moeten beter aansluiten op hun levensfase en hun leeftijd, vindt De Liefde.

Ook de VVD pleit voor meer gymlessen op scholen, bij voorkeur 3 uur in de week op het basis en voortgezet onderwijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen