ANP3 jul '12 19:39

Hoop op stimulans zet Wall Street op winst

NEW YORK (ANP) - De beurzen op Wall Street zijn dinsdag na een korte handelssessie voor de derde achtereenvolgende dag met winst gesloten. Beleggers namen een voorschot op nieuwe stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale bank (ECB) en joegen de prijzen van grondstoffen en daaraan gerelateerde aandelen fors omhoog.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde de halve sessie met een winst van 0,6 procent bij 12.943,82 punten. De brede S&P 500 index klom 0,6 procent tot 1374,02 punten. Technologiegraadmeter Nasdaqsteeg met 0,8 procent tot 2976,08 punten.

De beurzen sloten vroeg vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag op woensdag. De deuren op Wall Street blijven op die nationale feestdag gesloten.

Olieprijs

Onder beleggers groeit de overtuiging dat de Europese crisismaatregelen van vorige week de ECB ruimte bieden om donderdag ook met nieuwe stimuleringsmaatregelen te komen. Daarnaast gaan veel economen ervan uit dat de centrale bank de rente in de eurozone zal verlagen, wat een positief effect heeft op de aandelenmarkt.

De hoop op nieuwe stimulansen voor de economie dreef dinsdag de prijs van olie fors op. Een vat Amerikaanse olie kostte met 87,62 dollar 4,6 procent meer dan aan het begin van de dag. Olieconcerns ChevronenExxonMobil klommen hierop ruim 1 procent. Aluminiumgigant Alcoa en bouwmachinefabrikant Caterpillar hoorden bij de sterkste stijgers in de Dow, met plussen van circa 3 procent.

General Motors

Autofabrikanten General Motors (plus 5,6 procent) en Ford (plus 2,2 procent) hadden eveneens de wind in de rug. Bijna alle grote Amerikaanse autobedrijven verkochten vorige maand meer auto's dan verwacht, zo bleek dinsdag uit nieuwe cijfers.

Het aandeel Microsoft steeg 0,7 procent. Het softwareconcern maakte maandagavond bekend dat het 6,2 miljard dollar moet afschrijven op de acquisitie van reclamebedrijf aQuantive, dat in 2007 werd overgenomen.

De euro werd dinsdagavond voor 1,2610 dollar verhandeld. Bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag was de Europese munt 1,2620 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen