ANP21 nov '12 10:38

Huizenprijzen verder omlaag

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in oktober 7,8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendgemaakt.

De prijsdaling is al 4 maanden nagenoeg hetzelfde vergeleken met een jaar eerder. De prijzen van de koopwoningen lagen in oktober op het niveau van begin 2004. Sinds het begin van dit jaar zijn de prijzen van koopwoningen met ruim 6 procent gedaald.

Ten opzichte van voor de crisis in augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent. De bezitters van de duurdere vrijstaande woningen werden in deze periode het hardst geraakt, zij zagen hun huizen met gemiddeld 20 procent in waarde dalen.

Waardevast

Woningen in Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden zijn het meest waardevast gebleken. Daar zijn woningen nu ongeveer even duur vergeleken met de periode 2005-2006. De regio's Almere, Arnhem, Dordrecht en Apeldoorn kregen de grootste prijsdalingen voor de kiezen. ,,De prijzen in deze regio's zijn gedaald tot niveau's van meer dan 10 jaar geleden'', stelt een econoom van het CBS vast.

In de eerste 10 maanden van 2012 wisselden 90.000 woningen van eigenaar. Dit is ruim 8 procent minder dan in dezelfde periode van 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen