ANP18 dec '12 16:09Aangepast op 18 dec '12 17:01

Norovirus sterk in opmars

LONDEN (ANP) - Naar schatting bijna 900.000 mensen hebben aan het begin van deze winter in Groot-Brittannië het mogelijk pijnlijke norovirus opgelopen. Het officiële Britse Agentschap voor de Bescherming van de Gezondheid (HPA) spreekt van een enorme toename en een record, meldde The Daily Telegraph dinsdag.

Aan het begin van dit winterseizoen zijn er voorzover nu is geregistreerd 83 procent meer gevallen gesignaleerd dan een jaar geleden. De autoriteiten constateerden met behulp van laboratoriumonderzoek 3036 gevallen, tegen 1669 een jaar geleden. Volgens de medische onderzoekers schuilen achter elk vastgesteld geval 288 mensen die er ook last van hebben of die het erg besmettelijke virus ongemerkt dragen. De HPA waarschuwt mensen die vermoeden dat besmet zijn, thuis te blijven.

Het norovirus leidt vaak tot ernstige maagklachten zoals diarree en hevig overgeven. In het weekeind van 8 december werden op een Nederlandse boot op de Rijn in het Duitse Wiesbaden 52 mensen, onder wie twee Nederlanders, plotseling ernstig ziek als gevolg van dit virus. Een week later gebeurde dat met 300 van de 1840 opvarenden op een cruiseschip van de Brits-Amerikaanse onderneming P&O.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen