ANP7 aug '12 13:46Aangepast op 7 aug '12 14:36

Een vijfde meer bedrijven failliet

AMSTERDAM (AFN) - Een vijfde meer bedrijven is in april, mei en juni over de kop gegaan ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar. Het aantal faillissementen steeg in het tweede kwartaal met 21 procent naar 2753 bedrijven. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers door financieel onderzoeksbureau Graydon.

In alle provincies, behalve in Drenthe, is het aantal faillissementen gestegen. De stijging was het grootst in de provincie Gelderland met een plus van 69 procent. Als tweede provincie volgde Zeeland met een toename van 40 procent.

Verder gingen vooral bedrijven over de kop in de metaalsector, chemie en farmacie en in de bouw en hout. In de land- en tuinbouw en in de visserij nam juist het aantal faillissementen af met 19 procent. Ook in de grafische sector, ICT en telecom was een lichte daling te zien.

Historisch dieptepunt

In juni waarschuwde Graydon al dat de kredietwaardigheid van Nederlandse bedrijven is verslechterd tot een historisch dieptepunt. De kans op wanbetaling is sinds het begin van de crisis niet eerder zo hoog is geweest.

Verder houdt het financieel onderzoeksbureau vast aan de eerder uitgesproken verwachting dat dit jaar in totaal ongeveer 11.000 bedrijven failliet zullen gaan. Dat is circa 14 procent meer dan vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen