ANP21 nov '12 20:38Aangepast op 21 nov '12 22:41

Fitch verlaagt kredietstatus Cyprus verder

LONDEN (AFN) - Kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Cyprus met nog eens twee stappen verlaagd, van BB+ naar BB-. Het land krijgt een negatief vooruitzicht, wat betekent dat een verdere verlaging in de nabije toekomst mogelijk is.

Dat meldde Fitch woensdag. ,,De afwaardering van Cyprus weerspiegelt de zwakkere macro-economische vooruitzichten, een begrotingsbeleid dat aanmerkelijk slechter uitpakt dan verwacht en grote onzekerheid over de kosten van de herkapitalisatie van banken'', aldus de financiële dienstverlener.

Fitch kende Cyprus 5 maanden geleden de 'rommelstatus' toe. De financiële sector van het land is nauw verweven met die van Griekenland. Veel banken hebben grote balansproblemen en het land heeft zelf niet de middelen om die op te lossen. Daarom vroeg het in juni om Europese hulp.

Moody's

Over de voorwaarden waaronder die hulp kan worden gegeven, wordt sindsdien onderhandeld. Een andere kredietbeoordelaar, Moody's, gaf vorige week al aan dat het een afwaardering van Cyprus overweegt, nadat gebleken was dat het Cypriotische begrotingstekort dit jaar hoger uit zal vallen dan voorzien.

Cyprus is het tweede euroland deze week dat een afwaardering krijgt van een van de grote kredietbeoordelaars. Moody's verlaagde maandag de kredietrating van Frankrijk met één stap, van AAA naar AA1. Standard & Poor's deed dat al in januari. Bij Fitch heeft Frankrijk nog wel de hoogst haalbare AAA-status.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen