ANP13 jun '12 10:04

'Wanhoopsdaad Pharming'

AMSTERDAM (AFN) - Pharming heeft moeite om financiering te vinden en heeft zichzelf in de etalage gezet. Een wanhoopsdaad, meent zakenbank KBC, die zijn beleggingsadvies heeft verlaagd van 'houden' naar 'verkopen'.

Pharming heeft al langer moeite met het aantrekken van kapitaal. Het biotechnologiebedrijf slaagt er bovendien maar niet in de vergunningen te krijgen die nodig zijn om zijn belangrijkste medicijn, Ruconest, in de Verenigde Staten te mogen verkopen.

Dinsdag werd bekend dat een Amerikaanse studie naar de werking van Ruconest mogelijk 3 maanden vertraging oploopt omdat nog niet het vereiste aantal patiënten is gevonden. Pharming liet toen ook weten dat het een partner zoekt voor een fusie of overname en dat het intussen mikt op extra kostenbesparingen.

Zwaar weer

Voor een bedrijf met een gezonde financiële positie zou zo'n vertraging geen probleem moeten zijn, maar Pharming verkeert volgens KBC al jaren in zwaar weer. Eind vorig jaar kon het bedrijf het hoofd boven water houden dankzij een converteerbare obligatie, maar het is maar de vraag of het nog een keer tegen die voorwaarden geld kan lenen, aldus de bank.

De mededeling van dinsdag zou weleens ,,het formele begin van het einde'' kunnen zijn voor het bedrijf, stelt KBC. Daarom adviseert de bank zijn klanten het aandeel ter verkopen. De bank heeft het koersdoel verlaagd van 6 naar 1 cent. Woensdag om 9.56 uur noteerde het aandeel Pharming onveranderd op 3 cent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen