ANP21 okt '12 16:43

Heerenveen wint matige derby tegen Groningen

HEERENVEEN (ANP) - Sc Heerenveen heeft zondag de derby van het noorden tegen FC Groningen met 3-0 gewonnen. In een matige wedstrijd besliste de Friese club het duel in drie minuten tijd via treffers van Rajiv van la Parra en Alfred Finnbogason (strafschop). Van la Parra vergrootte de Friese feestvreugde nog met zijn tweede van de middag.

In het Abe Lenstra-stadion begon FC Groningen het beste, al had de thuisclub ook geen enkele moeite met het weggeven van het initiatief. Dat leverde de laatste weken aardige resultaten op. De eerste kans was voor FC Groningen, toen Andraz Kirm versnelde en hard schoot maar Kristoffer Nordfeldt op zijn pad vond.

Daarna toonde Heerenveen ook wat durf om aan te vallen en het leverde prompt kansen op voor de ploeg van Marco van Basten. De ondermaats begonnen Filip Djuricic vond topscorer AlfredFinnbogasonop de rand van het strafschopgebied. De IJslander stuitte echter op doelman Luciano, die snel en goed was uitgekomen. Twee minuten later knalde Van la Parra na een scrimmage van korte afstand hard over.

Initiatief

Maar zoals Groningen het initiatief verloor, zo overkwam dat ook Heerenveen. Tim Sparv (volley over) en Kees Kwakman (na een corner) stichtten gevaar en ineens was de rust bij Heerenveen weer verdwenen. Het werd zelfs even stevig toen Lukas Marecek en Ramon Zomer venijnige tackles in huis hadden. Alleen Zomer werd daarvoor gestraft, met geel.

De tweede helft was een kwartier lang het aanzien amper waard, zo veel ging er aan beide kanten fout. De 1-0 van Heerenveen kwam dan ook onverwachts. Daniël de Ridder was een uur lang onzichtbaar, maar werkte zich ineens langs Johan Kappelhof. Net voor de achterlijn kreeg hij de bal nog voor, waarna Van la Parra voor Leandro Bacuna kwam en scoorde.

Draai om de oren

Drie minuten later kreeg FC Groningen de volgende draai om de oren toen Maikel Kieftenbeld centraal op het middenveld de bal verspeelde en Sven Kums vervolgens De Ridder diep stuurde. Die nam de bal niet goed mee, maar scheidsrechter Van Boekel zag een overtreding in het uitkomen Luciano en Heerenveen kreeg een strafschop. Finnbogason schoot beheerst raak.

Van la Parra tikte vlak voor tijd uiteindelijk nog de 3-0 binnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen