ANP4 mei '12 05:16

Nederland herdenkt oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Nederland herdenkt vrijdag alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen. Om acht uur 's avonds zijn veel Nederlanders 2 minuten stil om alle gevallenen te herdenken.

De nationale herdenking is 's avonds op de Dam in Amsterdam. Daarbij zijn onder anderen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prinses Máxima en vertegenwoordigers van de ministerraad aanwezig. Vorige week ontstond commotie over een gedicht dat tijdens de plechtigheid door een scholier zou worden voorgelezen. Het gedicht ging over diens oudoom, die zich in de Tweede Wereldoorlog bij de Waffen SS aansloot en later sneuvelde. Na felle kritiek hierop van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Nederlands Auschwitz Comité besloot het Nationaal Comité 4 en 5 mei het gedicht van het programma te schrappen.

Op veel andere plaatsen in Nederland zijn vrijdag ook herdenkingen, zoals op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in Den Haag, in de voormalige kampen Amersfoort en Westerbork, op militaire begraafplaatsen en op de Grebbeberg in Rhenen, waar in mei 1940 hevig werd gevochten.

In Vorden ontstond deze week ophef over de plaatselijke herdenking, omdat ook wordt stilgestaan bij tien omgekomen Duitse soldaten. Volgens het Simon Wiesenthal Centrum, vernoemd naar de befaamde Joodse nazi-jager, herschrijft Vorden daarmee de geschiedenis van de oorlog en wist de gemeente ,,de essentiële scheidslijn tussen slachtoffers en bezetters'' uit. Federatief Joods Nederland heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Bronckhorst, waaronder Vorden valt. Dat dient vrijdag om 10.00 uur bij de rechtbank in Zutphen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen