ANP31 okt '12 15:44Aangepast op 31 okt '12 16:47

Eurogroep maant Grieken tot afronding

Jean-Claude Juncker. ANP
Jean-Claude Juncker. ANP

LUXEMBURG (AFN) - De landen van de eurozone hebben Griekenland opgeroepen vaart te maken bij de onderhandelingen met de internationale geldschieters. De Grieken dienen de openstaande kwesties op te lossen zodat het overleg kan worden afgerond.

Dat maakte de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, woensdagmiddag bekend na een teleconferentie met de ministers van Financiën van de eurolanden. De eurogroep bekijkt de voortgang van de Griekse hervormingen en besparingen verder op haar volgende vergadering op 12 november. Volgens diplomaten kan de eurogroep eerder bijeenkomen als Griekenland en de zogenoemde trojka van geldschieters sneller tot een akkoord komen.

In een verklaring zeggen de eurolanden dat er vooruitgang is geboekt, maar zij benadrukken dat er nog geen overeenkomst op tafel ligt. Waarnemers wijzen erop dat de eurolanden slechts ,,nota nemen'' van de vorderingen, en die niet expliciet begroeten.

Onbeantwoorde vragen

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei dat de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) nog veel onbeantwoorde vragen aan Griekenland heeft. De bewindsman zei dat de tijd dringt, omdat de Grieken uiterlijk volgende maand een nieuwe noodlening nodig hebben, maar waarschuwde dat de tijdsdruk niet mag leiden tot ,,belabberde compromissen''.

De Griekse premier Antonis Samaras had dinsdag verkondigd dat de onderhandelingen met de internationale geldschieters over een nieuwe ronde bezuinigingen was afgerond. Eerder waren ook al andere Griekse bewindslieden te voorbarig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen