ANP17 jun '12 17:38Aangepast op 17 jun '12 17:57

'EU werkt aan eurobonds-light'

BERLIJN (AFN) - Belangrijke vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Europese Centrale Bank (ECB) werken aan een light-versie van de omstreden eurobonds, eurobills genaamd. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel zondag.

Het idee is dat ieder land tot een bepaald afgesproken percentage van zijn economie kan financieren met behulp van eurobills. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt een jaar later van de handel uitgesloten.

Volgens het artikel hopen EU-president Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker en ECB-president Mario Draghi met hun model de Duitse regering te overtuigen. Duitsland is de grootste tegenstander van de invoering van Europese obligaties. Ook Nederland heeft zich tegen eurobonds uitgesproken.

Brussel is momenteel druk bezig met een plan voor verdere versterking van de economische en monetaire Unie (EMU). Tijdens een EU-top op 28 en 29 juni wil Barroso een toekomstplan voorleggen aan de Europese regeringsleiders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen