ANP7 aug '12 11:18Aangepast op 7 aug '12 11:38

Italiaanse economie blijft krimpen

ANP
ANP

ROME (AFN) - De Italiaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gekrompen. Dat maakte het Italiaanse statistiekbureau dinsdag bekend.

De Italiaanse economie ging vorig kwartaal met 0,7 procent achteruit ten opzichte van de voorgaande periode. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 werd de economie 2,5 procent kleiner. Dat is de sterkste krimp sinds eind 2009.

Italië heeft al jarenlang een van de zwakst presterende economieën van Europa. Die wordt momenteel hard geraakt door de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd om de overheidsfinanciën op orde te brengen. De Italiaanse regering verwacht dat de economie dit jaar met 1,2 procent krimpt. Werkgeversorganisatie Cofindustria gaat uit van een krimp die twee keer zo groot is.

Onhaalbaar

De prognose van de Italiaanse regering lijkt inmiddels onhaalbaar. Volgens het statistiekbureau komt de krimp in 2012 bij een stabilisering in de tweede helft van het jaar al uit op 1,9 procent.

Premier Mario Monti voerde eind vorig jaar een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen door ter waarde van ruim 20 miljard euro. Die moeten ervoor zorgen dat het overheidstekort in 2014 wordt teruggedrongen tot 0,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De sanering van de overheidsfinanciën zet de uitgaven van consumenten stevig onder druk. De brancheorganisatie van Italiaanse winkeliers verwacht dat de bestedingen per hoofd van de bevolking dit jaar in het sterkste tempo dalen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen