ANP29 okt '12 12:08Aangepast op 29 okt '12 13:09

Beurzen omlaag in afwachtende markt

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen maandag eensgezind omlaag. Beleggers bleven terughoudend aangezien Wall Street gesloten blijft vanwege orkaan Sandy. Ook wordt gewacht op een stroom van macrocijfers en bedrijfsresultaten, die later in de week op het programma staan.

,,We hadden een rommelige handelsdag verwacht, maar doordat de Amerikaanse beurzen gesloten zijn is het erg rustig. Er is weinig schokkend nieuws en het is wachten op de rits aan kwartaalcijfers uit Europa en de Amerikaanse presidentsverkiezingen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,6 procent lager op 327,47 punten. De MidKap-index daalde 0,4 procent tot 520,70 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,7 en 1 procent.

Sandy

In Madrid zakte de hoofdindex 0,9 procent. Volgens het Oostenrijkse bestuurslid van de Europese Centrale Bank (ECB) Ewald Nowotny zal Spanje voorlopig geen beroep hoeven te doen op het steunprogramma van de ECB voor het opkopen van staatsleningen.

De beursbedrijven NYSE Euronext en Nasdaq hebben besloten de Amerikaanse markten dicht te houden vanwege de naderende orkaan Sandy. Er is een kans dat de beurzen dinsdag ook gesloten blijven. Het is voor het eerst sinds 1985 dat de beurzen op Wall Street gesloten blijven vanwege weersomstandigheden.

UBS

In Zürich klom UBS 4,8 procent. Volgens mediaberichten gaat de Zwitserse bank zijn kwakkelende investeringstak opsplitsen. Door de ingreep gaan de komende jaren tot 10.000 banen extra verloren bij het financiële concern, ofwel 16 procent van het werknemersbestand.

Grootste daler in de AEX was SBM Offshore met een min van 2,8 procent. Vrijdag was het aandeel nog de sterkste stijger nadat de maritiem dienstverlener bevestigde samen met zijn Canadese klant Talisman Energy het Yme-boorplatform te repareren. Het Yme-platform, dat door SBM al met jaren vertraging was opgeleverd, moest afgelopen zomer worden ontruimd nadat scheuren waren gevonden in de betonnen pijlers.

De euro was 1,2898 dollar waard, tegen 1,2930 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 85,60 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen