ANP16 feb '12 11:17

ECB-onderzoek: lichte recessie eurozone

FRANKFURT (AFN) - De economie van de eurozone zal dit jaar in een lichte recessie belanden, maar in 2013 weer groei laten zien. Dat blijkt uit een peiling onder vooraanstaande economen die de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag publiceerde.

Volgens de gemiddelde verwachting van de economen zal de economie van de eurozone in 2012 met 0,1 procent krimpen. Bij de peiling door de ECB in november werd door de economen nog gerekend op een groei van 0,8 procent. In 2013 zal volgens het onderzoek de eurozone een economische groei laten zien van 1,1 procent, tegen een groeiverwachting van 1,6 procent in november.

Uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat bleek woensdag dat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal van 2011 met 0,3 procent is gekrompen op kwartaalbasis.

Consumentenvertrouwen

De ECB zei in een verklaring dat de negatievere verwachtingen het gevolg zijn van de scherpe bezuinigingen in veel eurolanden, de afgeknepen kredietverstrekking, het zwakkere consumentenvertrouwen en het hogere niveau van onzekerheid.

Verder bleek uit de enquête dat de ondervraagde economen in doorsnee verwachten dat de inflatie in het eurogebied dit jaar rond de 1,9 procent zal uitkomen. Voor 2013 wordt op een inflatie gerekend van 1,7 procent.

De werkloosheid in de eurozone zal dit jaar op 10,6 procent uitkomen en volgend jaar op dit niveau blijven steken, aldus het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen