ANP20 aug '12 13:40Aangepast op 20 aug '12 15:16

NMa: geen misbruik machtspositie Schiphol

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - Schiphol heeft geen misbruik gemaakt van haar machtspositie om te voorkomen dat Chipshol haar gronden rondom de luchthaven zou ontwikkelen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zegt maandag daarvoor geen aanwijzingen te hebben gevonden.

Gebiedsontwikkelaar Chipshol had bij de NMa een klacht ingediend, maar die is ,,na uitgebreid onderzoek afgewezen’’. Volgens Chipshol heeft Schiphol overheden op ,,oneigenlijke manier’’ beïnvloed.

De NMa schrijft dat Schiphol inderdaad acties heeft ondernomen om te voorkomen dat Chipshol het Groenenbergterrein zou bebouwen, maar stelt ook dat het geen aanwijzingen heeft dat die acties ,,slechts waren bedoeld om Chipshol als concurrent op de luchthavengebonden vastgoedmarkt dwars te zitten''.

'Politieke uitspraak'

Volgens Schiphol kan het terrein niet worden bebouwd, omdat daarmee het vliegverkeer in gevaar zou komen. Ook zou het niet kunnen worden ontwikkeld met het oog op eventuele uitbreiding van de luchthaven met een extra start- en landingsbaan. Maar volgens Chipshol is het Schiphol slechts te doen om de gebiedsontwikkelaar dwars te zitten. De NMa is het daarmee niet eens.

Chipshol laat in een reactie weten teleurgesteld te zijn over het besluit. ,,In een rapport uit 2009 stond al dat er rond de luchthaven geen eerlijke vastgoedconcurrentie is. Het is een politieke uitspraak. Het belang is kennelijk zo groot, dat de NMa bewust de andere kant op kijkt'', aldus een woordvoerder van de gebiedsontwikkelaar.

Gerelateerde artikelen