ANP10 dec '11 01:31Aangepast op 10 dec '11 03:38

'Vrouwen Bin Laden mogen Pakistan uit'

ISLAMABAD (ANP) - De drie echtgenotes van de omgebrachte terroristenleider Osama bin Laden mogen binnenkort na zeven maanden gevangenschap Pakistan verlaten. Dat hebben bronnen binnen de Pakistaanse inlichtingendienst vrijdag laten weten aan Amerikaanse en Britse media.

De drie werden kort na de dood van de al-Qaedaleider opgepakt in de Pakistaanse stad Abbottabad. Sindsdien hield de inlichtingendienst van het Aziatische land ze gevangen. Welke informatie ze over de terroristenleider hebben prijsgegeven en in hoeverre ze op de hoogte waren van zijn doen en laten, blijft onduidelijk.

Twee van de vrouwen komen uit Saudi-Arabië. Ze verloren in 1994 hun staatsburgerschap, tegelijk met hun echtgenoot. Inmiddels zouden ze het staatsburgerschap hebben teruggekregen, waarmee een terugkeer mogelijk wordt.

Kinderen

De derde vrouw, een Jemenitische, zou niet meer welkom zijn in haar land van herkomst maar mogelijk in Qatar worden toegelaten, meldt de Britse krant The Guardian op gezag van bronnen binnen het Pakistaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bin Laden zou in totaal vijf vrouwen hebben gehad. De eerste twee zouden hem hebben verlaten. In de schuilplaats in Abbottabad bleken naast de drie echtgenotes ook kinderen van Bin Laden te wonen. Volgens de bronnen die The Guardian opvoert, mogen de twee vrouwen die naar Saudi-Arabië gaan hun acht kinderen meenemen.

Leden van de Amerikaanse geheime dienst spraken in mei met de vrouwen. Ze beschreven hen als vijandig.

Gerelateerde artikelen