ANP18 apr '12 13:54

Technologie internetcensuur onder de loep

ANP
ANP

STRAATSBURG (AFN) - Het Europees Parlement wil het moeilijker maken om technologie te exporteren waarmee regeringen internet kunnen censureren of zelfs blokkeren. Er moeten regels komen voor bedrijven die geld verdienen met internetcensuur. Het Europarlement roept de Europese Commissie op in 2013 met voorstellen te komen en nam daartoe woensdag een resolutie aan.

De oproep komt naar aanleiding van de succesvolle rol van internet en sociale media bij de Arabische Lente. D66-Europarlementariër Marietje Schaake is blij met de oproep. ,,We hebben duidelijke regels nodig over welke technologieën Europese bedrijven wel en niet mogen exporteren. Sommige technieken zijn niets minder dan 'digitale wapens' en worden zelfs speciaal gemaakt om mensenrechten te schenden."

,,Er is een race gaande tussen diegenen die nieuwe media inzetten voor vrijheidsdoeleinden en diegenen die ze inzetten voor onderdrukking’’, aldus een Britse Europarlementariër. Hij hekelde de acties van telecomgigant Vodafone die op verzoek van het voormalige Egyptische regime zijn diensten in het land staakte slechts enkele weken voor de revolutie in het Noord-Afrikaanse land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen