ANP25 dec '12 19:41

'VS worden 'economisch lichtpunt' in 2013'

ANP
ANP

PEKING (AFN/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten zouden komend jaar wel eens het 'lichtpuntje' in de wereldwijde economische situatie kunnen worden. Dat blijkt uit uitspraken van de Chinese functionaris die de scepter zwaait over de Chinese buitenlandse valuta-reserves van zo'n 3,3 biljoen dollar, circa 2,5 biljoen euro. Over Japan en Europa heerst weinig optimisme, aldus Huang Guobo, maar de groei van de energiesector in de VS maakt het land ,,de belangrijkste kracht voor de stimulering van de wereldwijde economische groei in de toekomst''.

De uitspraken van Huang zijn onder meer van belang, omdat China de grootste kredietverstrekker is van de Verenigde Staten. China heeft voor 1,16 biljoen dollar, circa 880 miljard euro, aan Amerikaanse staatsobligaties in bezit. Huang verdedigde het verder opkopen van Amerikaanse staatspapier als een ''goede keus'' voor China, onder meer door de verwachte waardestijging van de dollar. Daarnaast is het risico lager dan in Japan of Europa, aldus Huang. Daar is de economie nog in de ban van recessie of zwakke groei.

Wel, benadrukte de Chinees, hangt er momenteel nog veel onzekerheid boven de Amerikaanse economie, in de vorm van de dreiging van de fiscal cliff. De opmerkingen van Huang zijn afkomstig uit een afschrift in het universiteitsblad van Shenzhen van een toespraak die hij daar eerder deze maand heeft gehouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen