ANP10 aug '12 09:19Aangepast op 10 aug '12 09:44

AEX opent lager

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs vrijdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Tegenvallende handelscijfers uit China zetten de stemming onder druk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,5 procent lager op 333,01 punten. De MidKap-index daalde 0,5 procent tot 503,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,3 en 0,9 procent.

Uit cijfers van de Chinese douane bleek dat de export en import in juli veel minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Het Chinese handelsoverschot daalde daardoor afgelopen maand tot 25,1 miljard dollar, van 31,7 miljard dollar in juni. Volgens economen zijn de tegenvallende handelscijfers een nieuw signaal dat de economische groei in China aan het vertragen is, ondanks inspanningen van de overheid om deze te stimuleren.

Aperam

In de AEX stond roestvrijstaalproducent Aperam onderaan met een min van 1,5 procent. Verzekeraar Aegon volgde met een verlies van 1,3 procent en leverde daarmee een deel van de forse koerswinst van donderdag weer in. Chemieconcern DSM zakte 1,2 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

Sterkste stijger was navigatiebedrijf TomTom met een plus van 4,7 procent na een adviesverhoging door UBS. Fugro klom 0,65 procent. De bodemonderzoeker zag de winst in de eerste helft van dit jaar met 15 procent stijgen tot 115,4 miljoen euro en voldeed daarmee aan zijn eigen prognoses. Fugro voorspelt voor heel 2012 een nettowinst van minstens 310 miljoen euro.

KPN

KPN verloor 0,9 procent. Het telecomconern heeft verschillende, niet-bindende biedingen ontvangen voor zijn Belgische onderdeel Base. Het Belgische mediaconcern De Persgroep is één van de geïnteresseerden, dat meldde persbureau Reuters aan de hand van anonieme bronnen bekend met het verkoopproces.

In Frankfurt won ThyssenKrupp ruim 3 procent. Het Duitse staal- en industrieconcern heeft in het afgelopen kwartaal door de zwakte op de staalmarkt lagere resultaten behaald dan een jaar eerder. Wel bevestigde de grootste staalfabrikant van Duitsland vrijdag zijn prognoses voor het gehele gebroken boekjaar 2011/2012.

De euro was 1,2265 dollar waard, tegen 1,2275 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 92,38 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,9 procent tot 112,21 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen