ANP7 mrt '12 12:35

Breivik aangeklaagd voor terrorisme en moord

EPA
EPA

OSLO (ANP) - De Noorse extremist Anders Behring Breivik, die in juli vorig jaar een dubbele aanslag pleegde, is aangeklaagd voor terrorisme en moord. Hij kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen.

Mocht hij een gevaar voor de samenleving worden geacht, dan kan zijn straf voor onbepaalde tijd worden verlengd. Het Openbaar Ministerie in Oslo heeft dat woensdag naar buiten gebracht.

Breivik was in november ontoerekeningsvatbaar verklaard. Volgens psychiaters is hij psychotisch, paranoïde en schizofreen. Na kritiek op die conclusies besloten de rechters tot een nieuw onderzoek. Dat loopt nog. Als Breivik inderdaad ontoerekeningsvatbaar is, moet hij worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Breivik liet vorig jaar een bom ontploffen in hartje Oslo. Daardoor vielen acht doden. Vervolgens ging hij naar het eilandje Utøya, waar de regerende Arbeiderspartij een jeugdkamp hield. Hij schoot daar 69 mensen dood. Breivik zei dat hij bezig was met een kruistocht tegen de islam en de multiculturele samenleving.

Gerelateerde artikelen