ANP22 aug '12 18:42Aangepast op 22 aug '12 21:11

S&P: geen effect Spaanse rating bij hulpvraag

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft woensdag gezegd dat de kredietwaardigheid van Spanje niet zal veranderen, mocht het land om een volledig steunpakket van Europa vragen.

Spanje heeft al 100 miljard euro aan steun toegezegd gekregen voor zijn zwakke bankensector, maar nog geen verzoek ingediend voor een algeheel steunpakket. ,,Mocht Spanje besluiten om steun aan te vragen, dan zou dat volgens ons een bevestiging zijn dat het land aanhoudende risico's ziet bij het herfinancieren op de kapitaalmarkten tegen betaalbare rentes'', aldus S&P. Het bureau heeft voor Spanje een waardering van BBB+ met een negatieve vooruitblik.

S&P denkt juist dat een steunaanvraag bij Europa grote voordelen kan opleveren voor Spanje, waardoor de kansen op succes bij het hervormen van de Spaanse economie en de overheidsfinanciën toenemen.

Steunpakket Spanje

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs zei woensdag in een rapport dat Spanje waarschijnlijk ergens na medio september om een steunpakket zal vragen. Madrid zou dan wel eerst willen zien wat voor soort hulp de Europese Centrale Bank (ECB) zou bieden voordat het land echt om steun vraagt. Aan die steun zijn strenge voorwaarden voldaan.

Goldman Sachs denkt niet dat de ECB zal overgaan tot het grootschalig opkopen van Spaanse staatsleningen om de hoge rentes tegen te gaan. Beperkte aankopen zijn wel mogelijk, aldus de zakenbank.

Gerelateerde artikelen