ANP9 aug '12 07:23Aangepast op 9 aug '12 08:31

Chinese inflatie blijft dalen

PEKING (AFN) - De inflatie in China is vorige maand gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen tweeënhalf jaar. Dat bleek donderdag uit cijfers van de Chinese overheid.

Het gemiddelde prijspeil steeg in China in juli met 1,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie 2,2 procent. In juli 2011 bereikte de geldontwaarding met 6,5 procent nog het hoogste niveau in 3 jaar tijd.

De dalende inflatie geeft de Chinese overheid meer ruimte om de economische groei te stimuleren. Uit overheidscijfers bleek donderdag ook dat de groei van de industriële productie in China in juli is teruggevallen tot het laagste peil sinds mei 2009. Chinese fabrieken produceerden vorige maand 9,2 procent meer dan een maand eerder. In juni bedroeg de groei nog 9,5 procent.

Stimulans

Ook de groei van de detailhandelsverkopen zwakte af. Winkeliers verkochten in juli 13,1 procent meer dan een jaar eerder. In juni bedroeg de toename 13,7 procent. De groei van de investeringen lag vorige maand met ruim 20 procent op hetzelfde peil als in juni.

De Chinese centrale bank verlaagde de afgelopen maanden meerdere keren de rente in een poging de groei van de economie te stimuleren. De Chinese regering mikt dit jaar op een economische groei van 7,5 procent. In het tweede kwartaal kwam de groei met 7,6 procent uit op het laagste niveau van de afgelopen 3 jaar. Economen verwachten in doorsnee dat de groei de komende maanden weer aantrekt en over heel 2012 uitkomt op circa 8 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen