ANP31 aug '12 09:23Aangepast op 31 aug '12 09:52

Beurzen licht hoger richting Bernanke

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen wisten vrijdagochtend de openingsverliezen weg te werken. De koersuitslagen bleven daarbij beperkt. Beleggers kijken uit naar de langverwachte toespraak vanFed-voorzitter Ben Bernanke.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 328,02 punten. De MidKap-index steeg 0,6 procent tot 501,85 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,1 en 0,3 procent.

De internationale centrale bankiers komen vrijdag bijeen in het Amerikaanse Jackson Hole voor een symposium over het economisch beleid, dat sinds 1978 jaarlijks wordt georganiseerd door de Federal Reserve Bank of Kansas City. Beleggers hopen dat Bernanke, die om 16.00 uur (Nederlandse tijd) zal spreken, een derde steunronde zal aankondigen voor de Amerikaanse economie.

Aegon

Verzekeraar Aegon was de grootste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent. TomTom steeg 1,3 procent. Beursbedrijf Euronext maakte bekend dat de navigatiedienstverlener op 24 september verdwijnt uit deAEX-index. De vrijgekomen plek zal worden ingenomen door D.E Master Blenders 1753, dat onlangs terugkeerde op het Damrak. Het aandeel van het koffie- en theebedrijf steeg ruim 2 procent.

Grootste daler onder de hoofdfondsen was luchtvaartbedrijf Air France-KLM met een min van 1 procent. In de MidKap ging tankopslag Vopak aan kop met een plus van 2 procent. Bouwbedrijf Heijmans stond onderaan met een verlies van 1 procent.

RoodMicrotec

Eurocommercial Properties klom 0,7 procent. Het vastgoedbedrijf heeft in het afgelopen boekjaar nauwelijks last gehad van toenemende leegstand of betalingsachterstanden als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden.

RoodMicrotec duikelde ruim 10 procent. De dienstverlener aan de chipindustrie leed in het eerste halfjaar van 2012 een nettoverlies van 422.000 euro. Het bedrijf had last van een algehele terugval van de chipindustrie in de afgelopen maanden en de afbouw van voorraden door klanten.

De euro was 1,2510 dollar waard, tegen 1,2497 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,88 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 113,12 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen