ANP18 aug '12 22:59

Rood voor Mathijsen, Feyenoord pakt toch punt

ROTTERDAM (ANP) - De rentree van Joris Mathijsen op de Nederlandse voetbalvelden verliep zaterdagavond hoogst ongelukkig. De international kreeg een kwartier voor tijd in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (1-1) rood na een overtreding op Filip Djuricic, die vervolgens zelf de strafschop benutte. Met tien man kwam Feyenoord toch nog langszij door een treffer van Ruben Schaken.

Mathijsen, die na Willem II en AZ bij Hamburger SV (2006-2011) en Malaga (2011-2012) speelde, werd bij zijn eerste balcontact door het legioen enthousiast begroet. In de 21e minuut had de Brabander zijn debuut bijna opgepimpt met de openingstreffer, Kristoffer Nordfeldt redde met een katachtige reflex. De Zweedse doelman, een week eerder bij de 0-2 nederlaag tegen NEC bekritiseerd, was nu in goeden doen. Ook Lex Immers, nog niet thuis bij Feyenoord, wist hem bij twee pogingen niet te passeren.

Heerenveen, dat in de eerste helft een schot van Pele van Anholt op de vuisten van Erwin Mulder zag eindigen, beperkte zich vooral tot tegenhouden. Het ontbrak Feyenoord echter aan creativiteit om de Friese muur te slechten. Fernandez dacht een voorzet van Daryl Janmaat in te kunnen tikken, maar kwam een stap te laat.

Marca van Basten

Net voordat driekwart van het duel was verstreken, bracht trainer Ronald Koeman met Kelvin Leerdam en Jerson Cabral (voor Fernandez en Cissé) twee verse krachten. Zijn voormalige ploeggenoot bij Oranje, Marco van Basten, was tevreden met één punt in Rotterdam.

Een kwartier voor tijd werd ook hij verrast. Slachtoffer Djuricic werd de held Djuricic, hij benutte de strafschop zelf in de 76e minuut. De beslissing van scheidsrechter Björn Kuipers was begrijpelijk, maar de scheidsrechter had in de eerste helft ook de thuisclub een strafschop kunnen geven na een handsbal van oud-Spartaan Marten de Roon.

Dat Feyenoord door een staaltje krachtpatsen van Ruben Schaken nog een gelijkspel boekte, betekende wel gerechtigheid. Dat beide teams een productieve spits nodig hebben, werd schrijnend duidelijk. Bij de bezoekers was de IJslandse nieuwkomer Alfred Finnbogason nog niet speelgerechtigd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen