ANP16 feb '12 12:55

Mediq zet in op groei in huidig landenbestand

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - Mediq wil vooral groeien in landen waar het bedrijf nu al aanwezig is. Dat zei topman Marc van Gelder in een toelichting bij de cijfers die Mediq donderdag publiceerde. Hij noemde specifiek de Verenigde Staten als land waar er nog ,,veel kralen zijn te rijgen''.

De onderneming kijkt uitsluitend naar overnames in de tak Direct en Institutional, die medische hulpmiddelen levert aan particulieren en zorginstellingen. Daar liggen volgens Van Gelder de grootste kansen. Ook in landen waar op dit moment de wetgeving nog niet klaar is voor de activiteiten van Direct wil Mediq toch meer voet aan de grond krijgen voor als de wetgeving op den duur wordt aangepast.

Mediq heeft dit jaar 200 miljoen euro beschikbaar voor acquisities. Afgelopen jaar deed de onderneming zes overnames voor in totaal ruim 150 miljoen euro.

Geen plannen

Polen, waar Mediq circa 200 apotheken en een groothandel bezit, is nog niet klaar voor Direct. ,,Een land moet eerst een volwassen vergoedingensysteem hebben. Dat is in Polen nog niet het geval'', aldus Van Gelder.

Mediq heeft in het Oost-Europese land dus geen plannen voor Direct en ook niet voor een uitbreiding van de eigen apotheken. Wel is het bedrijf druk bezig met het aantrekken van franchisers. Van het afstoten van de Poolse activiteiten is ,,voorlopig geen sprake'', zei de topman.

Zorgprogramma

Ook in Nederland wil Mediq de eigen apotheken niet meer uitbreiden. De onderneming heeft nu 226 apotheken in eigendom en er zijn inmiddels 29 franchisers bij Mediq aangesloten.

Het zorgprogramma dat Mediq heeft ontwikkeld voor de eigen apotheken wordt dit jaar uitgerold in 70 vestigingen, na een pilot met vier apotheken, zo liet Van Gelder weten. Mediq heeft hiervoor contracten afgesloten met alle betrokken verzekeraars. Volgens het programma besteden de apotheken (die van de verzekeraars een vergoeding krijgen voor de dienstverlening) extra aandacht aan het juiste gebruik van geneesmiddelen, therapietrouw en voorlichting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen