ANP10 feb '12 19:35Aangepast op 10 feb '12 21:35

Wall Street teleurgesteld over Griekenland

NEW YORK (ANP) - De effectenbeurzen in New York gingen vrijdag over een breed front omlaag. Wall Street reageerde, net al beleggers in Europa, teleurgesteld op het uitstellen van het besluit over verdere financiële steun aan Griekenland.

De Dow-Jonesindex noteerde kort tegen het einde van de handelsdag 1 procent lager op 12.759 punten. De S&P 500 daalde 1 procent tot 1339 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor eveneens 1 procent tot 2897 punten.

De ministers van Financiën van de eurolanden stelden het besluit over een nieuwe noodlening van 130 miljard euro aan Athene uit tot volgende week. De Grieken moeten terug naar de onderhandelingstafel en moeten daarnaast enkele maatregelen verder uitwerken. Europa wil zekerheid dat Griekenland zijn beloftes uitvoert.

Protest

Een van de leiders van de Griekse regeringspartijen wees het donderdag bereikte akkoord echter af. Ook zijn verschillende bewindslieden uit de Griekse regering afgetreden uit onvrede over de bezuinigingsplannen. Duizenden Grieken gingen vrijdag de straat op om te protesteren tegen de plannen.

De stemming in New York kwam ook onder druk te staan door een tegenvallend cijfer over het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. Het vertrouwen daalde in februari sterker dan was verwacht, terwijl in januari nog het hoogste punt werd bereikt in bijna een jaar. Amerikanen maken zich meer zorgen over hun financiële situatie.

Dow

In de Dow was aluminiumconcern Alcoa de sterkste daler met een verlies van 3,9 procent. Financiële fondsen moesten ook inleveren. Zo verloor Bank of America 1,8 procent, JPMorgan Chase daalde 1,1 procent en Goldman Sachs koerste 1,8 procent lager.

Het aandeel LinkedIn klom 18,3 procent. Het Amerikaanse socialenetwerkbedrijf voor professionals maakte donderdag nabeurs beter dan verwachte vierdekwartaalcijfers bekend.

Beter dan verwacht

Beursbedrijf NYSE Euronext ging 4,7 procent omhoog. De uitbater van de beurzen in New York, Parijs en Amsterdam boekte in het vierde kwartaal van 2011 een lagere winst dan een jaar eerder, maar het resultaat was wel beter dan verwacht.

De euro was 1,3166 dollar waard, tegen 1,3183 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag.

De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 98,88 dollar per vat en Brentolie zakte 0,9 procent. De oliefondsen in New York hadden last van de gedaalde olieprijzen. Zo verloor ExxonMobil 1,7 procent en Chevron daalde 1,5 procent.

Gerelateerde artikelen