ANP17 mrt '12 00:26

Uganda gaat jacht op Kony leiden

Joseph Kony. EPA
Joseph Kony. EPA

KAMPALA (ANP) - Uganda gaat leiding geven aan een Afrikaanse strijdmacht die moet proberen de internationaal gezochte massamoordenaar Joseph Kony gevangen te nemen. Dit heeft de Ugandese minister van Defensie, Crispus Kiyonga, vrijdag aangekondigd.

Het wordt volgens hem een brigade van 5000 man uit Uganda, Congo-Kinshasa, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Sudan. Er zijn al 100 Amerikaanse adviseurs bij de jacht op Kony betrokken, maar er is volgens Kiyonga meer internationale actie nodig.

Kony kwam oorspronkelijk uit Noord-Uganda waar hij zijn bizarre en wrede bende begin 1987 opzette. Welke gruwelen hij vooral tegen kinderen heeft gepleegd, drong slechts langzaam door tot de buitenwereld. Wel werd hij al verscheidene keren bijna uitgeschakeld. Maar hij redde zich door nog dieper de oerwouden in te trekken. Hij trekt nu rond, met hooguit 250 bendeleden, in het moeilijk toegankelijke grensgebied van de deelnemende Afrikaanse landen, waarschijnlijk in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is sinds 2005 op zoek naar Kony en enkele medestrijders.

Toeristen

Kony kwam recent weer in het nieuws door de video 'Kony 2012'. Die trok een onverwacht enorme belangstelling op het internet. Uganda maakt zich grote zorgen dat toeristen wegblijven door het succes van Kony 2012 waar zijn gruwelen in worden getoond. De kijkers zouden kunnen denken dat Kony nog een gevaar is in Uganda, terwijl hij daar al jaren weg is.

De Amerikaan achter de video Kony 2012, Jason Russell (33), is overigens eind deze week in het Amerikaanse San Diego opgepakt, berichtte de plaatselijke politie vrijdag. Hij is gearresteerd bij het strand toen hij in kennelijk gedrogeerde of beschonken toestand auto's beschadigde en obscene handelingen verrichtte. Hij is later in uitgeputte toestand overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek, aldus voorzitter Ben Kessy van de ngo Invisible Children, waar Russell actief is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen