ANP27 mrt '12 11:05Aangepast op 27 mrt '12 11:59

OESO: schuldencrisis is nog niet voorbij

PARIJS (AFN) - De Europese schuldencrisis is nog lang niet voorbij. De banken blijven zwak, de schulden lopen nog steeds op en landen hebben hun begrotingsdoelstellingen nog niet gerealiseerd. Het Europese noodfonds moet worden vergroot om het vertrouwen te herstellen. Dat zei de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag.

Volgens de OESO mag er geen sprake zijn van zelfgenoegzaamheid en zijn ingrijpende economische hervormingen noodzakelijk. ,,Het vertrouwen van de markten in de eurozone blijft fragiel. De vooruitzichten voor groei zijn buitengewoon onzeker en zeer afhankelijk van het oplossen van de schuldencrisis.'' De OESO verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar met slechts 0,2 procent zal groeien.

Mogelijk is nog extra geld nodig om de banken te herkapitaliseren, aldus de economische denktank

Moeder van noodfondsen

De OESO gaf verder aan dat het Europese noodfonds moet worden vergroot tot 1000 miljard euro om zwakke landen van financiering te kunnen blijven voorzien. Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO, sprak dinsdag van ,,de moeder van noodfondsen''. Deze moet zo groot en sterk zijn dat er geen twijfel meer bestaat dat het fonds alle stormen kan weerstaan, aldus Gurria.

Het structurele Europese noodfonds (ESM), dat in juli in werking treedt, heeft nu een capaciteit van 500 miljard euro. Binnen Europa wordt momenteel bekeken of de leningen uit het tijdelijke noodfonds (EFSF) van dit bedrag moeten worden afgetrokken of erbij mogen worden opgeteld. Uit het EFSF is inmiddels 192 miljard euro toegezegd aan Griekenland, Ierland en Portugal.

Marktspanningen

,,Om de marktspanningen te verlichten, moeten fondsen beschikbaar zijn op een schaal die groot genoeg is om toekomstige aanvragen voor financiële steun aan te kunnen'', aldus de OESO. Door het fonds te vergroten, versterkt Europa de geloofwaardigheid van zijn aanpak van de schuldencrisis, meent de organisatie.

De ministers van Financiën van de eurolanden komen vrijdag en zaterdag bijeen in Kopenhagen om te vergaderen over de crisis en de omvang van het noodfonds.

Of deze zogenoemde eurogroep vrijdag zal besluiten tot de versterking van het fonds tot 1000 miljard euro, wilde Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) niet vooruitlopen. ,,Er komt een beslissing'', aldus Rehn. ,,Daar heb ik alle vertrouwen in.'' Hij benadrukte dat de onderhandelingen nog lopen en dat er al veel is gedaan om besmetting tegen te gaan en om de markten te kalmeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen