ANP27 jan '12 07:54Aangepast op 27 jan '12 08:42

'AEX begint met verlies'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag met verlies beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen, in navolging van de koersverliezen op Wall Street. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van de uitkomsten van de cruciale onderhandelingen over de afschrijving van de Griekse schulden.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten lager, na het lagere slot in New York. Gezien de recente sterke stijging zullen de beurzen mogelijk te kampen krijgen met een technische correctie. Verder blijft het wachten op een akkoord tussen Griekenland en de private investeerders'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Volgens Koenders letten beleggers vrijdag met name op de groei van de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal, die later op de dag bekend wordt gemaakt. Economen rekenen op een stijging van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 3 procent. In het derde kwartaal van 2011 bedroeg de groei 1,8 procent.

Griekse schulden

De onderhandelaars over de kwijtschelding van Griekse schulden hebben donderdag opnieuw vooruitgang geboekt. Dat lieten vertegenwoordigers van de Griekse regering en van de financiële instellingen weten, zonder op details in te gaan. Volgens een regeringsfunctionaris mikken de onderhandelaars nog altijd op een akkoord op ,,zeer korte termijn''.

Aan het bedrijvenfront kondigde verzekeraar Aegon vrijdag aan een kredietfaciliteit van 2 miljard euro te hebben afgesloten met een syndicaat van internationale banken. De nieuwe faciliteit vervangt bestaande faciliteiten.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen vrijdag een gemengd beeld zien. In Tokio sloot de Nikkei 0,1 procent lager na waarschuwingen van spelcomputerfabrikant Nintendo en elektronicaconcern NEC.

Wall Street deed donderdag een stapje terug na de recente opmars. Het enthousiasme onder beleggers bekoelde door een tegenvaller over de Amerikaanse huizenmarkt. De Dow-Jonesindex bleef nog redelijk overeind dankzij veel beter dan verwachte kwartaalcijfers van graafmachinefabrikant Caterpillar.

Dow Jones

De Dow eindigde 0,2 procent lager op 12.734,63 punten. De S&P 500-index verloor 0,6 procent tot 1318,45 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,5 procent tot 2805,28 punten.

De Europese beurzen sloten eerder op de dag met winst. Beleggers reageerden enthousiast op het besluit van de Federal Reserve om de rente in de Verenigde Staten nog lange tijd zeer laag te houden.

AEX

In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,1 procent hoger op 322,82 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 517,68 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 1,3 tot 1,8 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3100 dollar waard, tegen 1,3160 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De eenheidsmunt steeg donderdag tot het hoogste niveau sinds 21 december 2011. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 99,60 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,1 procent tot 110,70 dollar.

onderdag tot het hoogste niveau sinds 21 december 2011. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 99,78 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,1 procent tot 110,92 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen