ANP26 jan '12 20:25Aangepast op 26 jan '12 20:41

Hitchcock en Roald Dahl weigerden lintje

LONDEN (ANP) - Filmregisseur Alfred Hitchcock, schrijver Roald Dahl en kunstenaar Lucian Freud hebben eens een onderscheiding van de Britse koningin geweigerd. Dat blijkt uit een lijst van 277 weigeraars van koninklijke onderscheidingen die de Britse regering donderdag heeft gepubliceerd. Het is voor het eerst dat zo'n lijst openbaar wordt. Meestal maakt een weigeraar zelf bekend dat hij een onderscheiding niet heeft aanvaard.

De personen op de lijst hebben een onderscheiding geweigerd tussen 1951 en 1999 en zijn inmiddels niet meer in leven. Ook beeldhouwer Henry Moore, schrijver Aldous Huxley en schilder Francis Bacon hebben eens een onderscheiding geweigerd.

Hitchcock, bekend door spannende films als The Birds en Psycho, weigerde in 1962 zich tot Commandeur van het Britse Rijk (CBE) te laten benoemen, maar in 1980, vier maanden voor zijn dood, aanvaardde hij alsnog een koninklijke onderscheiding. Bacon weigerde een CBE in 1960 en Freud in 1977. De schrijver J.B. Priestley had in 1965 de kans lord te worden, maar weigerde. Hij is de enige die de niet-erfelijke titel niet accepteerde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen