ANP9 mei '12 08:34Aangepast op 9 mei '12 14:10

Campagne nieuwe rekeningnummers van start

AMSTERDAM (AFN) - De Nederlandsche Bank (DNB) begint woensdag met een voorlichtingscampagne om consumenten en het bedrijfsleven voor te bereiden op de invoering van een geïntegreerde Europesebetaalmarkt.

Nederland gaat op 1 februari 2014 helemaal over op het Europese betalingssysteem SEPA. Daarmee moet in het hele eurogebied op dezelfde manier kunnen worden betaald. Door de invoering van SEPA (Single EuroPayments Area) vervallen de vertrouwde Nederlandse rekeningnummers en worden ze vervangen door hun Europese tegenhanger IBAN.

,,Zowel bij bedrijven als bij consumenten is er nog onvoldoende kennis over de overgang naar de gezamenlijke Europese betaalmarkt SEPA’’, aldus DNB-directeur Frank Elderson woensdag tijdens de lancering van de campagne.

Consumenten

Voor consumenten is het volgens hem vooral van belang dat zij hun IBAN weten te vinden. ,,Voor bedrijven is het belangrijk dat zij tijdig in actie komen om klaar te zijn voor de overgang’’, aldus Elderson.

Elke Nederlandse rekeninghouder heeft al een IBAN, die bestaat uit 18 cijfers en letters. De IBAN is een combinatie van het huidige rekeningnummer, een landencode, een controlegetal en 4 letters om de bank aan te duiden, aangevuld met één of een paar nullen.

DNB

DNB lanceert de nieuwe campagne 'Over op IBAN' namens het NFS. Daarin zijn onder meer banken, bedrijven, consumenten en overheden vertegenwoordigd. Om consumenten en bedrijven te informeren over de overgang op IBAN worden onder meer advertenties, tv-commercials en een speciale campagnewebsite ingezet.

De overgang naar de nieuwe rekeningnummers gaat het bedrijfsleven naar verwachting geld kosten, onder meer omdat briefpapier en software moet worden aangepast. Toch denkt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, niet dat de kosten voor het betalingssysteem gaan stijgen en dat de consument daar de dupe van gaat worden. ,,Daarvoor hebben wij de eerste jaren garanties gekregen. Ook in de jaren daarna zitten de Consumentenbond en het mkb er bovenop dat de kosten niet gaan stijgen’’, zegt Combée.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen