ANP17 okt '12 13:48Aangepast op 17 okt '12 15:00

Stille goederentreinen verdienen beloning

DEN HAAG (AFN) - Vervoerders kunnen komende maanden een beloning verwachten als zij rijden met 'stille' goederentreinen, meldt spoorbeheerder ProRail woensdag. KNV Spoorgoederenvervoer, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en ProRail starten een proef waarbij goederentreinen die volledig uit stille wagons bestaan, een financiële bijdrage krijgen.

De organisaties willen stimuleren dat vervoerders hun wagons ombouwen met nieuwe kunststofremblokken. Door deze ingreep wordt het direct hoorbare geluid van een passerende goederentrein ongeveer gehalveerd. De geluidsoverlast voor de omgeving neemt daardoor merkbaar af.

DB Schenker is de eerste vervoerder die aan de proef meedoet. Van de 180 goederentreinen waarmee het bedrijf dagelijks door Nederland rijdt, zijn er nu nog 4 treinen volledig uitgerust met stille wagons. ,,Maar in 2020 willen wij alleen nog maar met stille treinen rijden. Dat geeft ons namelijk weer de mogelijkheid om onze activiteiten uit te breiden'', aldus een woordvoerder van DB Schenker.

Nederland kende al een stimuleringsregeling voor stille goederenwagons, maar deze focuste zich op de ombouw-ingreep zelf en niet op het feit of stille wagons samen een stille trein vormen. Over een half jaar zal worden bekeken of deze proef wordt omgezet in een blijvende maatregel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen