ANP25 apr '12 07:27Aangepast op 25 apr '12 07:42

Oliemarkt stuwt resultaten Vopak

ROTTERDAM (AFN) - Tankopslagbedrijf Vopak heeft zijn resultaten in het eerste kwartaal verbeterd ten opzichte van het voorgaande jaar. Dankzij een sterke vraag naar opslagcapaciteit voor olie nam de winst voor bijzondere posten toe en steeg de bezettingsgraad.

Vopak meldde woensdag een bedrijfsresultaat (ebit), exclusief bijzondere posten, van 138 miljoen euro. Dat was 26 procent hoger dan een jaar eerder en 12 miljoen euro beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. De bezettingsgraad nam met 1 procentpunt toe tot 93 procent.

Vopak profiteerde naar eigen zeggen van een continu sterke vraag naar opslagcapaciteit door de internationale oliehandel. De vraag naar opslag voor chemicaliën was volgens Vopak ,,gezond''. Het bedrijf bevestigde de verwachting van een resultaat voor afschrijvingen van 725 tot 800 miljoen euro in 2013. Dit jaar kan het resultaat uitkomen aan de onderkant van die verwachting, aldus het bedrijf.

Afschrijvingen

Het resultaat voor afschrijvingen kwam in het eerste kwartaal uit op 186,2 miljoen euro. Dat was eveneens 26 procent beter dan in de eerste 3 maanden van 2011. Analisten rekenden hier op een plus van 171 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Eelco Hoekstra was ,,verheugd'' over de resultaten van zijn bedrijf. De verbeteringen kwamen volgens hem door ,,winstgevende strategische capaciteitsuitbreidingen'' en positieve wisselkoerseffecten.

Vopak verwacht samen met partners in de periode tot en met 2014 circa 1,6 miljard euro te investeren in verdere uitbreidingen. Van dat bedrag resteert voor Vopak nog een netto-investering van 400 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen