ANP20 aug '12 09:55

Spaanse rente daalt verder

MADRID (AFN) - De rente op Spaanse staatsobligaties heeft de daling van afgelopen week maandag overtuigend doorgezet. Beleggers lijken voorlopig te anticiperen op mogelijke nieuwe ingrepen door de Europese Centrale Bank (ECB).

De rente op 10-jarige Spaanse leningen zakte in de ochtendhandel van 6,5 naar 6,3 procent. Daarmee staat het rendement, dat omgekeerd beweegt ten opzichte van de waarde van de obligaties, nu op het laagste punt sinds begin juli. Eerder deze maand stond de Spaanse rente nog op 7 procent.

Het Duitse weekblad Der Spiegel meldde zondag dat de ECB overweegt renteplafonds te gaan hanteren voor interventies op de obligatiemarkt. Als de rente op de staatsobligaties van een land dat maximum overtreft, zou de ECB met steunaankopen kunnen ingrijpen.

Ingrepen

De handel op de obligatiemarkten was maandagochtend erg dun. Veel conclusies voor de langere termijn konden er volgens handelaren dan ook niet worden verbonden aan de daling. Daar zijn meer details over de eventuele ingrepen van de ECB voor nodig, stelden zij. ECB-president Mario Draghi gaf eerder deze maand aan op korte termijn meer duidelijkheid te geven over de ingrepen die de ECB overweegt.

De rente op 10-jarige Italiaanse obligaties stond maandag met 5,8 procent ook op het laagste punt sinds begin juli. Deze rente klom eerder deze maand nog tot 6,3 procent.

Gerelateerde artikelen