ANP11 jun '12 16:51

'Breivik was net Hannibal Lecter'

OSLO (ANP) - Spreken met de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik ,,was als een ontmoeting met Hannibal Lecter'', de seriemoordenaar uit de film Silence of the Lambs. Dat heeft psycholoog Eirik Johannesen maandag gezegd voor de rechtbank in Oslo. Johannesen sprak 26 uur lang met Breivik om te onderzoeken of de pleger van de aanslagen in Noorwegen toerekeningsvatbaar is.

Johannesen vindt dat Breivik verantwoordelijk kan worden gehouden voor de aanslagen in en bij Oslo, waarbij vorig jaar 77 mensen omkwamen. De psycholoog is er ,,volledig van overtuigd'' dat Breivik niet psychotisch was. Zijn radicale meningen komen door politiek extremisme en niet door een geestesziekte, concludeert Johannesen.

Andere psychologen waren juist tot de conclusie gekomen dat Breivik geestesziek en daardoor ontoerekeningsvatbaar is. Als de rechters dat overnemen, hoeft hij niet de cel in, maar gaat hij voor behandeling naar een kliniek. Johannesen verwacht echter niet ,,dat therapie of medicijnen Breivik kunnen behandelen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen