ANP17 dec '12 09:04Aangepast op 17 dec '12 10:37

Zuid-Afrikaans terreurnetwerk ontmanteld

JOHANNESBURG (ANP) - De Zuid-Afrikaanse politie heeft zeven mannen gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een bomaanslag op het verkiezingscongres van de regerende partij ANC. Dat meldden Zuid-Afrikaanse media. De verdachten zijn tussen de 40 en 50 jaar en komen uit extreem rechtse kringen.

Een woordvoerder van de politie in de provincie Oranje Vrijstaat bevestigt de arrestaties maar legt vooralsnog geen link naar het 53e verkiezingscongres van het ANC. ,,We leggen geen verband met de ANC-conferentie. Het onderzoek vindt plaats op verschillende plaatsen in het land.'' De arrestaties hadden ook plaats verspreid over heel Zuid-Afrika. De politie heeft de woningen van de terreurverdachten doorzocht en heeft daarbij zaken in beslag genomen die de vermoedens ondersteunen.

Volgens de zondagskrant City Press zouden de mannen het plan hebben gehad tijdens het 53e nationale verkiezingscongres van het ANC een tent op te blazen. De zeven worden snel in staat van beschuldiging gesteld en voor de rechter geleid. Een van de verdachten zou al een bekentenis hebben afgelegd, aldus de krant.

Niet op de hoogte

Het congres van de regeringspartij ANC vindt momenteel plaats in Bloemfontein. Een woordvoerder van de partij zegt niets te hebben gehoord over de dreigende bomaanslag. ,,Het is goed dat ze ons niet op de hoogte hebben gesteld. Daardoor kon de conferentie gewoon zonder verstoringen verdergaan.''

Een rechtse partij die een eigen staat voor de blanke Afrikaners wil, liet zondag weten dat de partijvoorzitter en een aantal bestuursleden zondag zijn opgepakt. De nieuw opgerichte Federale Vryheidsparty zegt niets van een complot te weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen