ANP16 aug '12 11:51

Beurzen opnieuw in wachtstand

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden donderdag opnieuw in de wachtstand. Beleggers keken de kat uit de boom in afwachting van nieuwe maatregelen van de centrale banken. In Amsterdam, waar het cijferseizoen ten einde loopt, brachten SBM Offshore, SNS Reaal, Boskalis en Aalberts de resultaten naar buiten.

,,Er is weinig input. Het is alleen maar wachten op wat de centrale banken gaan doen. De komende tijd zal er niet veel risico meer worden genomen'', stelde handelaar Yusuf Heusen van IG Index tegen persbureau Reuters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent lager op 331,98 punten. De MidKap-index steeg 0,4 procent tot 506,97 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren tot 0,3 procent. De DAX-index in Frankfurt noteerde vlak.

Boskalis

Duitsland liet weten Griekenland niet meer tijd te willen geven om de benodigde bezuinigingen door te voeren. Volgens minister van Economische Zaken Philipp Rösler is het cruciaal voor de geloofwaardigheid van de eurozone dat op naleving van de regels wordt toegezien. Media meldden woensdag dat Griekenland meer tijd wil om zijn overheidsfinanciën op orde te krijgen.

In de AEX stond Boskalis bovenaan met een winst van 2,2 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener behaalde in het afgelopen halfjaar een recordomzet. Ook het orderboek was nog nooit zo goed gevuld.

SNS Reaal

SBM Offshore noteerde nagenoeg onveranderd. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wist in de eerste helft van 2012 weer zwarte cijfers te schrijven. Analisten hadden echter gerekend op een hogere winst.

In de MidKap ging SNS Reaal aan kop met een winst van 4 procent. De bank en verzekeraar wist de winst in de eerste helft van het jaar ruimschoots te verdubbelen tot 115 miljoen euro.

Grootste daler

Aalberts Industries volgde met een plus van 3,7 procent. De industrieel toeleverancier heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet geboekt.

Unit4 was de grootste daler onder de middelgrote fondsen met een min van 1,4 procent. Het softwarebedrijf heeft onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van het Poolse dochterbedrijf Unit4 Teta. De directeur van de Poolse afdeling is inmiddels vervangen.

De euro was 1,2274 dollar waard, tegen 1,2290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,26 dollar per vat. Brentolie steeg 0,2 procent tot 116,47 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen