ANP6 apr '12 13:02Aangepast op 6 apr '12 13:18

Brussel: CO2-heffing luchtvaart valt best mee

ANP
ANP

PARIJS (AFN) - De Europese Commissie nuanceert de kosten voor de omstreden CO2-heffing op de Europese luchtvaart. Het bedrag is lager dan van een kopje koffie per passagier, zo probeerde EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) vrijdag de critici gerust te stellen.

De heffing, die in 2013 van start gaat, leidt tot zware kritiek van Air France, Lufthansa en andere luchtvaartmaatschappijen, evenals van fabrikant Airbus en tientallen landen zoals China en de Verenigde Staten. Ze vrezen miljarden euro's aan kosten en dat er duizenden banen verloren gaan.

De Deense EU-comissaris denkt dat het allemaal wel meevalt. ,,Een vlucht van Peking naar Frankfurt kost 2 euro extra per passagier, dus minder dan een koffie op het vliegveld'', zei ze in de Franse krant Les Echos. De Europese Commissie sprak eerder over 4 à 24 euro voor een retourtje op zo'n lange afstand.

Luchtvaartmaatschappijen moeten in 2013 beginnen te betalen over de CO2-uitstoot voor vluchten vanuit of naar de EU-landen. Die heffing wordt berekend over het voorgaande jaar, dus 2012.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen