ANP2 sep '12 18:52

Ajax verliest punten in foutenfestival

ANP
ANP

HEERENVEEN (ANP) - Heerenveen en Ajax hebben zondag een kolderiek foutenfestival afgesloten met een gelijkspel (2-2). Beide ploegen kregen voldoende kansen op meer treffers. Een uitslag van 5-5 had het rommelige wedstrijdbeeld een stuk beter vertaald.

Het duel tussen Heerenveen en Ajax, dat bijna een helft met tien man speelde, dankte de hoge amusementswaarde aan de vele fouten en gemiste mogelijkheden. Het was een klein wonder dat er in de eerste helft slechts drie doelpunten vielen. Thulani Serero schoot de kampioen uit Amsterdam al na 13 minuten op voorsprong (0-1). De kleine Zuid-Afrikaan mocht zich aanrekenen dat hij twee minuten later niet voor 2-0 zorgde. Hij kreeg van de defensie van de thuisclub een vrije doorgang richting doelman Kristoffer Nordfeldt maar raakte de paal.

Scheidsrechter Pol van Boekel acteerde ook allesbehalve foutloos. Hij floot na 21 minuten voor een strafschop omdat hij dacht dat Toby Alderweireld de bal niet op zijn hoofd maar hand kreeg. Het buitenkansje was niet besteed aan Filip Djuricic, die vanaf 11 meter wel heel ruim naast schoot. De vormgever van het aanvalspel van de thuisclub kreeg even later alle kans om onnodig balverlies van Lasse Schöne af te straffen. Djuricic was echter opnieuw niet koelbloedig.

Gemiste kansen

Ook Ajax bleef grossieren in gemiste kansen. Siem de Jong raakte de lat en Derk Boerrigter kon alleen voor keeper Nordfeldt ook niet scoren. Een compleet mislukte terugspeelbal van Ricardo van Rhijn stond na 30 minuten aan de basis van de gelijkmaker van Alfred Finnbogason (1-1). De nieuwe spits uit IJsland kon zijn geluk helemaal niet meer op nadat hij vlak voor rust na prachtig aangeven van debutant Lukas Marecek voor 2-1 kon zorgen.

Na rust ging het foutenfestival vrolijk verder. De tweede helft was nog maar net begonnen of Ramon Zomer blunderde, waardoor Serero kon scoren (2-2). De gevierde doelpuntenmaker veranderde drie minuten na zijn tweede treffer in een schlemiel toen hij zich vergreep aan de doorgebroken Djuricic en met een rode kaart moest vertrekken.

Zo kwam sc Heerenveen voor de derde keer in vier competitieduels tegenover tien tegenstanders te staan. Net als tegen Feyenoord en AZ leverde dat enkele fraaie kansen maar geen zege op.

Gerelateerde artikelen