ANP6 mrt '12 21:35Aangepast op 6 mrt '12 22:52

Forse verliezen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street incasseerden dinsdag forse verliezen. De toonaangevende Dow Jones-index daalde met meer dan 200 punten, de sterkste daling in ruim drie maanden. De stemming onder beleggers was slechts door de onzekerheid over een akkoord over de Griekse schuldsanering. Ook maakten zij zich zorgen over de wereldwijde economische groei.

De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 12759,15 punten, een verlies van ruim 203 punten. De S&P 500 daalde met 1,5 procent tot 1343,36 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 2910,32 punten.

Volgens analisten was de rally die zich in februari op de beurzen afspeelde voor een belangrijk deel gebaseerd op de veronderstelling dat de Europese schuldencrisis beheersbaar was en dat de Griekse problemen min of meer onder controle waren. Nu een cruciaal akkoord tussen Griekenland en de private schuldeisers over het kwijtschelden van een deel van de schulden onzeker lijkt te worden, zouden de afspraken die eerder zijn gemaakt op losse schroeven komen te staan.

Onvoldoende

De internationale bankenorganisatie IIF waarschuwde dat een ongecontroleerd faillissement van Griekenland leidt tot een schadepost van ruim 1 biljoen euro. Inmiddels zouden zeker dertien belangrijke private schuldeisers van Griekenland hebben ingestemd met de schuldsanering. Maar dat is nog onvoldoende om de deal definitief te kunnen sluiten.

Ook maakten beleggers zich flink zorgen over de invloed van de recessie in Europa op andere landen, met name op de opkomende economieën. China stelde maandag al de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bij en uit Brazilië kwam het bericht dat de economie in 2011 met slechts 2,7 procent was gegroeid.

Alcoa

Speciale aandacht ging dinsdag uit naar het aandeel Merck. Het Amerikaanse farmaceutische concern zag zijn aandeel met 2,6 procent dalen, nadat het zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal van 2012 neerwaarts had bijgesteld als gevolg van nadelige wisselkoerseffecten.

Ook grondstoffondsen deden het matig in New York. Aluminiumproducent Alcoa verloor 4,1 procent.

De euro was 1,3115 dollar waard, tegen 1,3120 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,7 procent lager op 104,94 dollar. Brentolie was 1,3 procent minder waard.

Gerelateerde artikelen