ANP15 jun '12 09:19Aangepast op 15 jun '12 09:47

AEX opent met winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs vrijdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met winsten. De stemming werd gesteund door berichten dat de centrale banken zullen ingrijpen als de uitslag van de Griekse verkiezingen daartoe aanleiding geeft.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 1,1 procent hoger op 295,26 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 484,21 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,1 procent.

De centrale bank van Japan liet vrijdag weten alles te zullen doen om Japanse banken te beschermen tegen mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen van zondag. Donderdagavond lieten ingewijden rond de G20-top van volgende week al weten dat centrale banken van economische grootmachten bereid zijn maatregelen te nemen om de financiële markten te ondersteunen, mocht de uitslag in Griekenland slecht uitpakken.

SBM Offshore

In de AEX werden de stijgers aangevoerd door SBM Offshore met een winst van ruim 4 procent. Het bedrijf heeft een voorlopige overeenkomst bereikt met olieconcern Shell voor de levering, lease en exploitatie van een drijvend productie- en opslagplatform (fpso) voor het olieveld Fram in de Noordzee.

Bodemonderzoeker Fugro steeg 2,1 procent. Het bedrijf heeft een opdracht gekregen van Murphy Oil voor werkzaamheden in Maleisië. Het contract met een lengte van 5 jaar vertegenwoordigt een waarde van ruim 140 miljoen dollar.

ING

Bank en verzekeraar ING won 3,5 procent ondanks een verlaging van de kredietwaardigheid, met twee stappen, door kredietbeoordelaar Moody's. In de MidKap klom SNS Reaal 3,7 procent. Moody's zette de waardering van SNS Bank met een stap terug. Ondanks de afwaardering hoort de Nederlandse bankensector volgens Moody's nog steeds bij de sterksten in Europa.

De Nederlandse producent van buizen- en leidingsystemen Wavin verdwijnt op 12 juli van de Amsterdamse effectenbeurs. De exit hangt samen met de overname door het Mexicaanse Mexichem. Dat bedrijf bezit inmiddels 97,4 procent van de aandelen van Wavin.

De euro was 1,2631 dollar waard, tegen 1,2615 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 84,68 dollar per vat en Brentolie klom 0,8 procent tot 97,95 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen