ANP27 apr '12 22:02

Groningen wint ook niet van De Graafschap

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen heeft opnieuw niet kunnen winnen in de eredivisie. Thuis tegen De Graafschap werd vrijdagavond met 1-1 gelijkgespeeld. Een resultaat waar beide ploegen weinig aan hebben, al zal met name De Graafschap opgetogen met het punt zijn.

Het was het duel tussen de twee slechtst presterende ploegen van dit kalenderjaar. Dat was vooral te merken aan de geringe hoeveelheid zelfvertrouwen die beide teams uitstraalden. Groningentrainer Pieter Huistra moest door schorsingen van Jonas Ivens en Tom Hiariej met een geïmproviseerde achterhoede spelen. Zo stond Tim Sparv centraal achterin en mocht Leandro Bacuna het als rechtsback proberen. Het gedwongen experiment was niet al te succesvol.

De thuisploeg was van meet af aan wel de betere ploeg en drong De Graafschap, zonder echt gevaarlijk te worden, terug tot het eigen strafschopgebied. De gasten loerden vooral op de counter. Bij één van die tegenaanvallen was Michael de Leeuw met een volley dicht bij een treffer, maar Luciano stond op de goede plek.

Veldoverwicht

Ondanks het veldoverwicht kwam Groningen enigszins uit het niets op voorsprong. Dusan Tadic gaf na een rush aan de linkerkant hard voor op Matías Jones, die met een lage volley zijn eerste eredivisiedoelpunt maakte. Groningen kreeg vertrouwen door de treffer en wilde de voorsprong nog voor rust vergroten. Tadic had een aardige kans, maar vond doelman Yves de Winter op zijn weg.

Aan het spelbeeld veranderde na de rust weinig. Toen Groningen na het uitblijven van de tweede treffer de teugels wat liet vieren, kreeg De Graafschap meer ruimte om te komen. De ploeg uit Doetinchem deed aanvankelijk weinig met het extra balbezit, totdat Anco Jansen toesloeg. De invaller kapte vanaf rechts naar binnen en schoot de bal met zijn linker prachtig in de bovenhoek.

Tadic

Ook na de gelijkmaker bleef De Graafschap aandringen. Het gaf achterin iets meer ruimte weg, waardoor Tadic een grote kans op de 2-1 kreeg. De Serviër ging alleen op De Winter af, maar vond opnieuw de Belgische doelman op zijn weg. Het thuispubliek werd er niet vrolijk van en begon met de traditionele witte zakdoek te zwaaien.

De Graafschap loopt door het gelijkspel een puntje uit op Excelsior, dat laatste in de eredivisie staat. Groningen blijft onderin de middenmoot staan.

Gerelateerde artikelen